Kaveria ei jätetä kun valheilla pyritään jatko-Soteen

Tuskinpa kukaan oikeasti hämmästyi, kun keskustalainen pääministeri Juha Sipilä avoimesti valehteli väittäessään, että: Punavihreä puoli kieltäisi käytännössä metsien käytön kokonaan ja sitä kautta suomalaiset työpaikat. 

Keskustalaisen perinteen mukaan hän puhui pääministerinä niin totta kuin osaa. Eikä tämä ole edes ensimmäinen kerta. Kesäkuussa 2018 Sipilä väitti eduskunnassa virheellisesti, ettei EU:n komissio suostuisi arvioimaan soten valinnanvapaudesta tehtyä notifikaatiota. Presidentinvaalien yhteydessä Sipilä antoi ymmärtää eroavansa, jos Paavo Väyrynen saa enemmän ääniä kuin keskustan virallinen ehdokas Matti Vanhanen. No Sipilä on mies ja ainoastaan naispuolisten pääministereiden on puhuttava totta?

Enemmän kummastusta herättää se, että myös yleensä niin luotettavan Kokoomuksen poliitikot valehtelevat. Ennen on voinut luottaa Kokoomuksen vilpittömyyteen, kun se esittää, että veronalennukset ovat sille tärkeämmät kuin vanhusten arvokas kohtelu ja toimiva sairaanhoito. Hammaslääkäriin kukaan nyt ei ole ennenkään kuvitellut pääsevänsä julkisella puolella. Samaten on voinut luottaa kokoomuslaisten puhuvan täydestä sydämestä, kun ovat esittäneet, että työttömiä pitää rangaista siitä hyvästä, että ovat työttömiä. Nyt Kokoomus on kuitenkin alkanut rakentamaan olkinukkeja joita vastaan käydä taisteluun antaessaan ymmärtää, että autoilua oltaisiin kieltämässä. 

IMG_5904Sinisten Sampo Terho lisää kierroksia mainostaessaan, että ”yksityisautoilu on kansalaisoikeus.” Sinisten epätoivon ymmärtää, sillä heidän hillotolppansa on katoamassa, kun todennäköisesti jäävät ilman kansanedustajaan tulevissa vaaleissa, ellei Ari Jalosen väyrysmäinen puliveivaus kokoomuksen listoilta takaisin sinisten kansanedustajaksi onnistu.

Myös keskustalaisten epätoivo on ymmärrettävä, sillä he ovat vaarassa jäädä kannatuksessa niskaan hönkivien vihreiden taakse Suomen neljänneksi suurimmaksi puolueeksi. Helmikuussa tehdyn tiedustelun mukaan keskustan kannatus oli enää 14,1 prosenttia, kun vihreiden oli kohonnut 13,2 prosenttiin. Eroa oli siis alle yksi prosenttiyksikkö, joten vihreät ovat kannatuksessaan lähempänä keskustaa, kuin perussuomalaiset vihreitä.

Kokoomuksen tilanne ei kenties ole niin epätoivoinen, vaikka olikin samaisessa kannatusmittauksessa jäänyt yli kolme prosenttia SDP:n taakse. Tälläkin kannatuksella voisi päästää hallitukseen, jos välit tulevaan pääministeripuolueeseen pysyisivät kohtuullisina. Kokoomuksella näyttäisi kuitenkin olevan suurempi huoli se, miten käy valinnanvapausmallin kanssa, kun sellainen tuli terveysbisnekseen siirtyneille kavereille luvattua. Soten saaminen maaliin jo tällä vaalikaudella alkaa kuitenkin vaikuttamaan varsin epätodennäköiseltä, vaikka siihen pyritään varsin härskein keinoin. (Syyllisiksi epäonnistumiseen ollaan jo leimaamassa kalliita perustuslakiasiantuntijoita, jotka eivät anna mieluisia lausuntoja suurista palkkioistaan huolimatta).  Siksi jatkomandaatin saaminen nykyiselle hallituspohjalle olisi Kokoomuksellekin ensiarvoisen tärkeä. Kokoomuksen ja Keskustan (ja varsinkin Sinisten) nykykannatuksella se ei kuitenkaan ole mahdollista. Siksi tarvitaan valheita ja olkinukkeja.

Totuudella ei ole myöskään niin suurta väliä maakunnissa käytävässä vaalitaistelussa, esimerkiksi täällä Keski-Suomessa keskustapuolueen kansanedustaja Anne Kalmari antaa ymmärtää vihreiden, demareiden ja kokoomuslaisten haluavan lakkauttaa koko maakunnan. Sillä etteivät he ole tällaista esittäneet ei ole vaalitaistelussa niin suurta väliä?

Näissä vaaleissa ei siten ratkaista vain soten kohtaloa, vaan myös sitä millaista politiikkaa jatkossa käydään. Jos valheet ja olkinuket tuovat haluttua tulosta, Suomi tulee näiden eduskuntavaalien myötä siirtymään lopullisesti Amerikan kaltaiseen totuudenjälkeiseen vaalikampanjointiin.

 

Lisäys 8.3.

P.S. Sote ja sen myötä hallitus ei kaatunut perustulakiasiantuntijoihin tai talebaaneihin, vaan poliittiseen lehmänkauppaan, jossa maakuntamallia ja valinnanvapausmallia koplattiin yhteen.

Sinisten kansanedustaja ja varapuheenjohtaja Tiina Elovaara tosin yrittää vääntää syylliseksi SDP:n varapuheenjohtajaa Sanna Marinia. Kaikella kunnioituksella tätä epätoivoista pyristelyä kohtaan, Sipilän olisi kannattanut tarjota  yhteistyön kättä ennen hallituksen eroamista, eikä vasta sen jälkeen kun on luopunut mandaatistaan.

Lisäys 21.3

Ylen vaalitentissä se taas nähtiin, Sipilä ei selvästikään kykene puhumaan totta!

 

Yksi vastaus artikkeliiin “Kaveria ei jätetä kun valheilla pyritään jatko-Soteen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s