Pääministerin, joka ei edes yritä puhua totta on erottava!

Kesäkuussa 2003 pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan esitettyään eduskunnalle totuudenvastaisia lausuntoja selitellessään kuinka oli saanut käsiinsä salaisen Irak-muistion. Erovaatimusten syynä oli eduskunnan luottamuksen menettäminen.  Kansalaisten luottamuksen menettämisellä ei sen sijaan tunnu olevan mitään väliä, jos on miespuolinen pääministeri.

IMG_2873Jäätteenmäestä poiketen, istuva pääministeri Juha Sipilä ei selvästikään yritä edes puhua niin totta kuin osaa. Tuorein esimerkki tuli juuri päättyneiden presidentinvaalien yhteydessä. Vaalikampanjoinnin ollessa kuumimmillaan Sipilä antoi ymmärtää eroavansa, jos Paavo Väyrynen saa enemmän ääniä kuin keskustan virallinen ehdokas Matti Vanhanen. Lupaus muuttui ongelmalliseksi kun se ei saanutkaan keskustaväkeä ryhmittäytymään Vanhasen taakse, vaan pikemminkin kasvatti Väyrysen suosiota. Vaalivalvojaisissa, kun äänestäjät olivat jo käyneet äänestämässä, Sipilä vetikin lupauksensa takaisin, todeten ettei kytke omia jatkoaikeitaan siihen äänisaaliiseen, jonka keskustan ehdokas Matti Vanhanen saa presidentinvaaleissa, vedoten kenttäväeltä saamaansa palauteryöppyyn.

Joku voi aiheellisesti kysyä mitä sillä on väliä, että pääministeri valehtelee kansalle, ainahan poliitikot valehtelevat. Kyseessä ei kuitenkaan ole mistä tahansa poliitikosta, vaan pääministeristä, joka presidentin vallan vähenemisen myötä on tullut Suomen johtava poliittinen vallankäyttäjä. Jos pääministerin puheisiin ei voi luottaa, voiko enää kenenkään puheisiin luottaa?

Luottamus taas ei ole mikään tyhjänpäiväinen käsite, vaan monet yhteiskuntatieteilijät pitävät sitä modernin yhteiskunnan perussiteenä. Kaj Ilmosen ja Kimmo Jokisen mukaan luottamus muun muassa luo ja ylläpitää solidaarisuutta yhteisön jäsenten kesken tehden yhteiskunnan elämästä tulee sujuvaa ja ennakoitavaa. Luottamuksen uskotaan myös selittävän taloudellista menestystä globalisoituvassa maailmassa. Robert Putnamin mukaan Pohjois-Italiassa vallitseva luottamus ihmisten ja hallinnon välillä ja sen puute Etelä-Italiassa selittääkin suuren osan eroista pohjoisen ja etelän välissä yhteiskunnan toimivuudessa.

Epäluotettavaa pääministeriä ei kaivattaisi maamme johtoon, sillä hallituksen viimeaikaiset toimet ovat jo aiemmin rapauttaneet luottamusta, vaarantaen jopa yhteiskunnalle tärkeiden toimintojen sujuvuutta. Suomen Sopimuspalokuntien Liitto esimerkiksi on huolissaan työttömien aktiivimallin vaikutuksesta palokuntien toimintaan: ”Epäselvät ja osin myös ristiriitaiset ohjeet ovat aiheuttaneet jo nyt työttömien poisjääntiä sopimuspalokuntien toiminnasta.”

Rehellisyyden nimissä on todettava, että Sipilä totesi pääministerin haastattelutunnilla, että: ”Se on kokonaisuus, ja presidentinvaalien tuloksella voi olla vaikutusta kentän tukeen.” Toisaalta hän ei vaivautunut ennen vaalivalvojaisia korjaamaan toteamuksensa mahdollista ylitulkintaa. Vastaavasti teen minäkin oman johtopäätöksen kokonaisuuden perusteella, alkaen tyhjästä lupauksesta antaa oma koti pakolaisten käyttöön vaalipuheisiin asti: Eroa Sipilä, luottamuspääomasi on käytetty loppuun!

Kirjallisuutta

Kaj Ilmonen ja Kimmo Jokinen: Luottamus modernissa maailmassa, Jyväskylän yliopisto, SoPhi 2002

Robert Putman: Making Democracy Work. Transition Modern Italy. New Jersey:
Princeton University Press 1993

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Pääministerin, joka ei edes yritä puhua totta on erottava!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s