Onnea kaksisatavuotias Suomi?

IMG_1986.JPGSuomen sadantena itsenäisyyspäivänä on aiheellisesti muistettu maatamme puolustaneita ja jälleenrakentaneita sukupolvia. Ilman heidän uhrauksiaan meillä ei olisi vapaata isänmaata, jonka itsenäisyyttä juhlia, eikä muutenkaan paljon juhlimisen aihetta. Suomalaisten sotilaiden rinnalla myös monet ruotsalaiset ja virolaiset vapaaehtoiset antoivat Suomen itsenäisyyden puolesta suurimman mahdollisen uhrauksen, oman henkensä.

IMG_2010.JPG

Menneitä unohtamatta itsenäisen Suomen siirtyessä toiselle sadannelle vuosisadalleen, paras tapa kunnioittaa heidän uhrauksiaan on kuitenkin katsoa eteenpäin. Sukupolvien ketjussa meidän on vuorostaan syytä miettiä, miten jälkipolvet muistavat meidän panostamme juhliessaan toivottavasti sadan vuoden päästä itsenäisen Suomen kaksisataavuotispäivää. Maailma on kuitenkin sadassa vuodessa muuttunut niin paljon, ettei pelkästään kotimaan puolustaminen riitä, jos se on koskaan riittänytkään. Kotimaan rajojen varjeleminen ei auta, jos ympäröivä maapallo muuttuu elinkelvottomaksi. Siksi ei parane jäädä poteroihin puolustamaan vallitsevia oloja. Meitä seuraavat sukupolvet eivät tule arvioimaan meitä niinkään jälkeemme jättämämme valtionvelan suuruuden mukaan, vaan sen mukaan, onnistummeko ilmastokriisin ja muiden ympäristöongelmien ratkaisussa.

IMG_2068.JPG

Vaikka tähyämmekin tulevaisuuteen, voimme oppia menneisyydestä, sillä vaikka historia ei toista itseään, niin se riimittelee. Ensimmäinen opetus on se, että mitään ei tapahdu, jos kukaan ei näytä esimerkkiä jota seurata. Jos jotain yleistä voidaan oppia historiasta, se on esimerkin voima. Tästä on hyvä esimerkki 1980-luvulta, jolloin käytiin kiivasta keskustelua happamasta sateesta. Tuolloin Ruotsi sai omalla esimerkillään ja aloitteellisuudellaan ensin muut Pohjoismaat taaksensa. Pohjoismaiden aktiivinen lobbaus sai aikaan Helsingissä vuonna 1985 solmitun kansainvälisen sopimuksen rikkidioksidipäästöjen vähentämiseksi, jonka jälkeen kansainväliset rikkidioksidipäästöt lähtivät nopeasti lasku. Tulevat sukupolvet arvostaisivat, jos Suomi muiden pohjoismaiden kanssa kulkisi jälleen kerran eturintamassa, tällä kertaa torjumassa ilmastonmuutosta.

IMG_2084.JPG

Toinen opetus historiasta onkin se, että eturintamassa kulkeminen yleensä kannattaa. Aiempien megatrendien, kuten IT-vallankumouksen ja laatujohtamisen, tavoin, myös ilmastovallankumouksen suurimmat hyötyjät tulevat olemaan maat ja yritykset jotka kulkevat kehityksen kärjessä.

Suomen osalta tämä voisi merkitä mm. sitä, että sen sijaan,

  • että pidetään jääräpäisesi kiinni puuenergian virheellisesti oletetusta hiilineutraaliudesta, kehitettäisiin todellisia ratkaisuja, kuten hiilensidontaa bioenergian polton yhteydessä tai metsäsektorin uudelleensuuntaamista kohti pitkäikäisiä hiiltä sitovia tuotteita.
  • että mietitään miten päästään osallisiksi arktisesta öljynporauksesta, mietittäisiin miten telakkateollisuutemme pääsisi osaksi kasvavista avomerituulivoimalamarkkinoista.
  • että höpötetään tuulivoimaloiden infraäänistä, mietittäisiin miten järkevällä sijoittelulla niiden kielteisiä maisemavaikutuksia saataisiin minimoitua.

Näiden ja muiden ilmastomyötäisten ratkaisujen keksijöiden joukosta löytyy tulevaisuuden Mannerheimit ja Linukset, kun taas ilmastoskeptikoita tullaan tulevaisuudessa arvioimaan Lapuan-liikkeen tavoin. Ilmastonmuutoksen torjunnan eturintamassa kulkemalla voimme omalta osaltaan olla varmistamassa sitä, että tulevat sukupolvet voivat sadan vuoden päästä värittää lumiset tunturit sinisiksi värivaloilla juhliessaan Suomen kahdettasadatta itsenäisyyspäivää, muistellen lämmöllä myös meidän nykyistä sukupolveamme.

cropped-img_6467.jpg

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s