Turveinfo: Pseudotiedettä veronmaksajien rahoilla

Turveinfon mainoskampanja, joka alkoi arvelulla josko ”Suomessa asuu maailman hölmöin kansa?” lähti viime maanantaina kolmannelle kierrokselleen. [Spoileri: ei asu]

Voi vain ihmetellä paljonko koko kampanja on tullut tähän mennessä maksamaan: kolme kokosivun mainosta Hesarissa, Ilta-Sanomissa ja useissa maakuntalehdissä (ainakin Keskisuomalaisessa, Ilkassa ja Pohjalaisessa) sekä mainoksia spora- ja bussipysäkeillä Helsingissä. Hinnalla ei muuten olisi väliä, elleivät veronmaksajat olisivat mukana maksamassa tätä kampanjaa bioenergia ry:n jäseninä olevien valtion liikelaitosten, kuten Metsähallituksen, Vapon ja Fortumin sekä oppilaitosten kautta.

pohjaBioenergia ry:n mukaan kampanjan tavoitteena on, että suomalaisten mielipiteet turpeesta perustuisivat tietoon. Niinpä se uusimmassa mainoksessaan ”Mielipiteet ovat pinnalla, faktat löytyvät pohjasta” yleistää yhden kahta järveä koskevan  vertailututkimuksen koskemaan turvetuotantoa kokonaisuudessaan. Tämä joko tietämättään tai vähät välittämättä siitä, ettei kahden järven otoskoolla voi tehdä tieteellisiä päätelmiä. Se on vähän samaa kuin nähtyään kaksi autoa, ison punaisen auton ja pienen sinisen auton, väittäisi että kaikki siniset autot ovat pieniä. Molemmat ovat pseudotiedettä.

Itse tutkimus löytyy netistä helposti googlaamalla. Sitä lukemalla käy ilmi, että myös tämän ainoan tutkimuksen tuloksia oiotaan mainoksessa. Siitä, että myös metsäojitukset pilaavat järviä ei voi päätellä muuta kuin että, myös metsäojitukset pilaavat järviä.

Jos todella halutaan, että suomalaisten mielipiteet turpeesta perustuisivat tietoon, niin miten olisi jos lähdettäisiin liikkeelle siitä faktasta, että hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC on määritellyt turpeen fossiiliseen hiileen rinnastettavaksi energialähteeksi. Siitä, että turpeen poltosta aiheutuu tuotettua energiayksikköä kohti enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin kivihiilestä. Ehkäpä tähän päästään sarjan neljännessä kokosivun mainoksessa?

Ehkä saadaan myös vastausta ammattikalastaja Juha Piilolan ihmettelyyn Keskisuomalaisessa (13.2.2017): ”Miksi häneltä menee päivä viikossa kalastusvälineiden puhdistamiseen, jos vedessä ei ole mitään, mikä pyydyksiä liikaa.”

 

8 vastausta artikkeliin “Turveinfo: Pseudotiedettä veronmaksajien rahoilla

  1. Kysymys tuntuu herättävän kritiikkiä jopa yhdessä hallituspuolueessa; alla kansanedustaja Sirénin (kok.) lehdistötiedote kokonaisuudessaan:
    Tiedote 17.2.
    Julkaisuvapaa heti

    Kokoomuksen Sirén: Ilmastotavoitteet ja turpeen polton lisääminen ovat ristiriidassa

    Kokoomuksen kansanedustaja ja ympäristövaliokunnan jäsen Saara-Sofia Sirén jätti perjantaina kirjallisen kysymyksen turvetuotannon tukemisesta. Sirén penää vastauksia kysymyksiin turvetuotannon tukien ja ilmastotavoitteiden ristiriidasta sekä turvealan mainoskampanjan mahdollisesta välillisestä rahoittamisesta.

    ”Turpeen polton tiedetään olevan ympäristövaikutuksiltaan monihaitallinen energiamuoto, josta on tulevaisuudessa luovuttava. Turpeen poltolla on negatiivisia vaikutuksia sekä ilmastolle että vesistöille. On aiheellista kysyä, onko turvetuotannon tukeminen kestävää politiikkaa”, kysyy Sirén.

    Sirénin mukaan turvetuotannon vaikutukset ympäristölle ovat kestämättömällä pohjalla. Turpeennostoalueiden yli- ja ohijuoksutukset alapuolisiin vesistöihin ovat luonnonolosuhteiden johdosta usein vääjäämättömiä. Turpeen poltosta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ovat jopa suurempia kuin kivihiilellä. Turpeen energiasisältö on myös kivihiiltä heikompi.

    ”Tutkijoiden mukaan maapallon lämpötilan nousun rajoittaminen 1,5 asteeseen tarkoittaa esimerkiksi kokonaan kivihiilestä luopumista vuoteen 2025 mennessä. Turpeen polttoa tulisi tarkastella yhtä lailla energiamuotona, josta on päästävä eroon. Suomen energia- ja ilmastostrategia saikin syksyn 2016 aikana runsaasti kritiikkiä siitä, että kivihiiltä ryhdytään korvaamaan turpeen poltolla”, sanoo Sirén.

    Sirén paheksuu Bioenergia ry:n parhaillaan käymää massiivista mainoskampanjaa turvetuotannon lisäämiseksi. Kampanjassa annetaan ymmärtää, että turvetta polttamalla ratkaistaan Suomen kestävyysvaje.

    ”Suomen sitoutuminen kansainvälisiin ilmastotavoitteisiin on ristiriidassa sen kanssa, että turvetta voitaisiin ajatella kansallisena kultakaivoksena. Mikäli valtiontukea kanavoituu edes välillisesti tällaisen humpuuki-kampanjan rahoitukseen, vie se uskottavuuden koko tukijärjestelmältä”, sanoo Sirén.

    Liked by 1 henkilö

  2. ”Bioenergian sekä turpeen tuottajien ja käyttäjien, yhteensä 16 yrityksen erillisrahoitteisen kampanjan kokonaiskustannukset ovat noin 300 000 euroa,” Bioenergia ry:n toimitusjohtajan Harri Laurikka sanoo http://www.marmai.fi/uutiset/lobbaus-tuo-yhteen-venaja-suhteet-vanhustenhoidon-ja-turvetuotannon-pois-hyvinvointivaltion-rahoittamisesta-6626519?utm_source=Marmai_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Marmai_Uutiskirje

    Tykkää

Jätä kommentti