Vapaavuoren kunnallisvaaliehdokkuus – poliittisen härskiyden uusi ennätys?

Suomen poliittisia uutisia seuratessa tulee väistämättä mieleen, että aika on sittenkin syklistä. Tai kuten John Fogerty sanoisi: Deja Vu All Over Again. Kirjoitin kolmetoista vuotta sitten Vihreään lankaan (5.11.2004) kolumnin, jossa kehotin ministereitä keskittymään salkkunsa hoitamiseen, ja vertasin ministereiden asettumista ehdolle kunnallisvaaleihin poliittiseen dopingiin. Tapa näyttää toistuvan näissäkin vaaleissa, joten toistanpa syklisyyden nimissä omat pääperusteluni tätä tapaa vastaan:

  1. Olen vakuuttunut siitä, että paikallispolitikointi haittaa ministerin työtä, josta salkunhaltijoille maksetaan varsin kohtuullista palkkaakin. Eturistiriidat ovat ilmeiset – ajaako kunnanvaltuustossa istuva ministeri päätöksissään oman kuntansa etua vai koko maan etua? Ei ole harvinaista, että edut menevät ristiin.
  2. Toinen ongelma on puhtaasti ajankäytöllinen. Onko ministereillä todellakin aikaa hoitaa vastuullisia kunnallistehtäviä omien töidensä ohella?
  3.  Uskon, että valtakunnantason politiikkojen pysyminen poissa kunnallisvaaleissa voisi hyvinkin nostaa äänestysprosenttia. Se vähentäisi isojen poikien keskinäistä kinastelua ja jättäisi enemmän tilaa aidolle keskustelulle kunnallisista kysymyksistä. Nyt keskustelu on pyörinyt suurelta osin sellaisten asioiden ympärillä, joihin kunnanvaltuustoilla ei ole päätäntävaltaa. Tämä tuskin on omiaan nostamaan äänestysintoa.

Vaikkei ministeri olekaan, Kokoomuksen Jan Vapaavuori nostaa tulevissa vaaleissa poliittisen härskiyden uuteen sfääriin. Hän asettuu ehdolle kunnallisvaaleissa Helsingissä, vaikka on kiinnostunut vain pormestarin virasta. Kävi vaaleissa miten vain, hän ei aio ottaa tointa vastaan. Jos kokoomus ei ole kunnallisvaaleissa pääkaupungin suurin, eikä Vapaaavuorta valita pormestariksi, hän palaa takaisin virkaansa Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi. Jos hänet taas valitaan pormestariksi, hän ei voine samanaikaisesti toimia myös kunnanvaltuutettuna.

Toivon, että äänestäjät tuomitsevat tämän väyrystelyn, ja äänestävät vaaleissa mitä tahansa muuta puoluetta, jos kokoomus puolueena lähtee tähän pelleilyyn mukaan.
Muussa tapauksessa asettunee seuraavissa eduskuntavaaleissa ehdolle ehdokkaita, jotka ovat kiinnostuneita vain pääministerin pallista tai presidentin virasta.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Vapaavuoren kunnallisvaaliehdokkuus – poliittisen härskiyden uusi ennätys?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s