Vaihtoehtoiset faktat, Orwell, Trump ja Halla-Aho

George Orwellin 1984, nousi Amazonin  myydyimmäksi kirjaksi Trumpin neuvonantaja Kellyanne Conwayn puolustettua Valkoisen talon tiedottajan Sean Spicerin väitettä, että virkaanastujaisissa ei koskaan ole ollut näin suurta yleisöä, toteamalla Spicerin tarjonneen ”vaihtoehtoisia faktoja”.

Valitettavasti 1984 ei auta vain ymmärtämään Trumpin Amerikkaa, vaan kuvaa myös suurelta osin nykyistä Euroopan Unionia ja meidän kotoista Suomea. Mietitäänpä vain torpatun/lykätyn liikenneuudistuksen valvontakoneistoa tai perussuomalaisten tulevan puheenjohtajan vaatimusta ihmishenkien pelastamisen kieltämisestä.

Alla oleva kirjoitus Orwellin dystopiasta julkaistiin alun perin Vihreässä Langassa yli 17 vuotta sitten, mutta pahoin pelkään, että se on yhä ajankohtainen.

 

Kontrolli leviää yli rajojen

Isoveli valvoo lähempänä kuin uskommekaan

Nyt, kun George Orwellin dystopian 1984 ensimmäisen suomennoksen ilmestymisestä on kulunut 50 vuotta; käännöksestä julkaistaan uusi sensuroimaton painos. Aikoinaan siitä jätettiin pois lyhyt ulkopoliittisesti arveluttava, silloista Neuvostoliittoa kritisoiva kohta. Tämä ei kuitenkaan ole kirjan merkittävin anti nykylukijan kannalta. Mielenkiintoisempaa on, miten hyvin Orwell onnistui ”ennustamaan” valvontakoneiston, jota ollaan parhaillaan rakentamassa Euroopan unionin sisällä. Eurooppalaisen valvontakoneiston syntysanat lausuttiin vuonna 1985, jolloin Länsi-Saksa, Ranska ja Benelux-maat solmivat Schengenin kylässä sopimuksen maiden välisten rajantarkistusten poistamisesta ja vahvistetusta poliisiyhteistyöstä. Suomi allekirjoitti Schengenin sopimuksen vuonna 1996.

Sota on rauhaa

Yksi Orwellin keskeisimpiä oivalluksia on uuskieli, jonka tarkoituksena on tehdä poikkeavat ajatustavat mahdottomiksi poistamalla harhaoppisia sanoja tai muuntamalla sanojen merkityssisältöjä. Uuskieli on nykyään yleisessä käytössä unionissa Suomea myöten. Turvapaikan hakeminen, joka aikaisemmin kuului ihmisoikeuksiin, on muuttunut rikokseksi. Siinä missä ennen puhuttiin sodasta ja vainosta, puhutaan nyt ”turvallisista kotimaista”.

Schengen-sopimusta markkinoidaan vapaalla liikkumisella ja rikostentorjunnalla. Oikeussosiologian professori Thomas Mathiessenin mukaan kysymys on kuitenkin ennen kaikkea pakolaisten ulossulkemisesta ja valtion turvallisuuden takaamisesta. Hänen mukaansa tarkastusten lisääminen ulkorajoilla ja viisumi pakko unionin ulkopuolelta tuleville sekä turvapaikkasäädösten yhtenäistäminen tarkoittaa käytännössä porttikieltoa kolmannen maailman ja Euroopan itäosien kansalaisille. Mathiessenin mukaan sisärajoilla tapahtuvien henkilötarkastusten vähentämisen myötä valvonta Schengen-alueen sisällä tulee entistä kätketymmäksi, sillä kompensaationa on tehty lukuisia päätöksiä tehostetusta tiedustelu- ja informaatioyhteistyöstä. Yhteistyö ei koske ainoastaan – eikä edes ensisijaisesti – rikostentorjuntaa perinteisessä mielessä. Saksan Schengenin tietojärjestelmään rekisteröimistä 700 000 henkilöstä noin 86 prosenttia oli ”ei-toivottuja ulkomaalaisia”.

Ajatusrikollisuus leviää

Unionissa siirryttiin Orwellin aikakauteen viimeistään 16.-18. 6. 1998 Amsterdamissa pidetyn huippukokouksen yhteydessä. Pari päivää ennen huippukokousta järjestettiin suuri työttömyyden vastainen mielenosoitus, johon osallistui noin 50 000 osallistujaa useimmista EU-maista. Tuhatkunta italialaista ei kuitenkaan voinut osallistua mielenosoitukseen, sillä valtaisa poliisijoukko esti heidän ulospääsynsä rautatieasemalta. 130 italialaista lähetettiin poliisisaattueessa takaisin kotimaahansa, koska heitä kaikkia epäiltiin yhden junavaunun vahingoittamisesta. Seuraavana päivänä pidätettiin lähemmäs 500 ihmistä ja sormenjälkien ottamisen jälkeen karkoitukset jatkuivat. Tässä vaiheessa turvauduttiin tekosyiden sijasta Alankomaiden rikoslain 140. pykälään, jonka perusteella ihmisiä voidaan pidättää epäiltyinä jäsenyydestä tai osallisuudesta rikolliseen järjestöön. Orwellilaisittain nämä henkilöt syyllistyivät ajatusrikollisuuteen, aivan kuten 1984 romaanin päähenkilö Winston Smith.

Uuden Schengen-maailman todellisuudessa kaikkia pidetään potentiaalisina rikollisina. Fortress Europe? -lehden päätoimittajan Nicholas Buschin mukaan Europol tulee rekisteröimään Schengen-tietojärjestelmään rikoksen tekijöiden lisäksi mahdollisia tulevia rikollisia, henkilöitä joista arvellaan tulevan todistajia, mahdollisia tulevia rikoksen uhreja, yhteyshenkilöitä joilla arvellaan voivan olla tietoa epäillyistä rikollisista. Käytännössä siis kenen tahansa tietoja voidaan rekisteröidä. Tietojärjestelmään saadaan syöttää yksityiskohtaisia tietoja, kuten poliittinen katsomus, uskonto, rotu, sekä seksuaaliset tottumukset ja terveys.

Virallista todellisuutta

Tiedotusvälineiden raportointi EU-huippukokouksesta ei olisi teettänyt töitä Winstonille, joka oli töissä Totuuden Ministeriössä tehtävänään n uudelleenkirjoittaa vanhoja sanomalehtiä vastaamaan virallista ”todellisuutta”. Ministereiden ja valtionpäämiesten kommentit referoitiin huolellisesti samoin kuin viralliset lehdistötiedotteet. Samanaikaisesti tapahtuvista kansalaisten massapidätyksistä, rekisteröinnistä ja karkoituksista vaiettiin lähes tyystin.

Nicholas Buschin mukaan näiden kansalaisten ainoa rikos oli, että heidän arveltiin voivan häiritä juhlallista kuvaa yhtenäisyydestä ja demokraattisesta yhteisymmärryksestä, jota unionin valtionpäänmiehet halusivat välittää eurooppalaiselle yleisölle. Kaikki toimittajat eivät•kuitenkaan suostu kulkemaan lieassa. Tästä hyvä esimerkki on MTV3:n toimittaja Jarkko Sipilä, joka järjesti itselleen parin päivän porttikiellon eduskuntaan uutisoimalla EU-maiden erimielisyyksistä yhteisessä maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikassa. Sirkka-Liisa Anttilan mukaan kyseessä oli kurinpalautus. Mitäpä tuohon voi lisätä.

George Orwell: Vuosi 1984, WSOY 1999.

Magnus Hörnqvist (red.), Nicholas Busch, Janne Flyghed, Thomas Mathiesen: Gränslös kontroll: Schengen, Europol och det europeiska polissamarbetet, Federativs, Stockholm 1998.

 

Julkaistu alun perin Vihreässä Langassa 15.10.1999

 

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Vaihtoehtoiset faktat, Orwell, Trump ja Halla-Aho

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s