Helsinki, Tampere, Otanmäki: Vastakkainasettelun aika on ohi

Ruuhka-Suomi ja muu Suomi asetetaan poliittisissa puheissa usein vastakkain. Iloiset uutiset Kainuusta osoittavat kuitenkin että asia on täsmälleen päinvastoin. Kun Tampereen valtuusto juuri päättyneen vuoden marraskuussa päätti rakentaa raitiotien äänin 41–25, oli se ilouutinen myös Kainuulle, sillä Otanmäessä sijaitseva Transtechin vaunutehdas oli jo aiemmin voittanut tarjouskilpailun raitiovaunujen toimittamisesta.

Äänestyksen jakautuminen puolueittain on sekin mielenkiintoinen, ja kertoo omalta osaltaan, ettei tällä tarkoitushakuisella vastakkainasettelulla ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Demareiden ja kokoomuslaisten edustajien äänet jakautuivat sekä ratikan puolesta että vastaan, kun taas ns. punaviherkuplan eli vasemmiston ja vihreiden edustajat äänestivät kaikki ratikan puolesta, vastavuoroisesti kaikki kepulaiset ja persut äänestivät raitiovaunuja vastaan. Ainakin Kainuussa kannattaa tämä jälkeen miettiä mitkä puolueet parhaiten ajavat myös Kainuun ja muiden pohjoisemman Suomen etuja.

15–20 raitiovaunun lisäksi sopimukseen kuuluu raitiovaunujen kunnossapitopalvelua 10 vuodeksi. Lisäksi Tampere voi hankkia lisävaunuja, pidennyttää vaunuja tai jatkaa kunnossapitopalvelu enintään 40 vuodeksi. Myös naapurikunnat Pirkkala, Ylöjärvi ja Kangasala ovat olleet kiinnostuneita ulottamaan raitiotien omille alueilleen. Joulukussa saatiin vielä tieto, että HKL hankkii pääkaupunkiseudulle 20 uutta Artic-vaunua ja 29 pikaratikkaa Transtechilta.

Kaiken kaikkiaan näyttää siis siltä, että Transtechin yli 600 työpaikkaa on turvattu pitkäksi aikaa eteenpäin. Kerrannaisvaikutuksineen tämä tulee säteilemään laajasti koko Kainuuseen ja muualle maahan.

Olisiko siis vihdoin aika unohtaa tämä keinotekoinen vastakkainasettelu Ruuhka-Suomen ja muun Suomen väliltä? Jospa keskityttäisiin sen sijaan miettimään miten edessä olevat ympäristölliset haasteet ilmastonmuutoksen torjunnasta lähtien, kaupungeissa ja maaseudulla, käännetään yhdessä mahdollisuuksiksi luoda paljon kaivattuja työpaikkoja kaikkialle Suomeen!

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s