Ilmapiirin raikastaminen vaatii hallituksen välitöntä eroa ja uudet vaalit!

Sipilän hallitus on jälleen kerran laajamittaisen kritiikin kohteena. Ensin hallituksen toimien lainmukaisuutta valvova oikeuskansleri Jaakko Jonkka kertoo tehneensä kaikkensa korjatakseen hallituksen ongelmallisia lakiesityksiä, mutta hänen kantansa on tylysti sivuutettu. Monet perustuslakiin erikoistuneet oikeustieteilijät pitivät oikeuskanslerin kertomia ongelmia lainvalmistelussa ennenkuulumattomina. Esimerkiksi Helsingin yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Tuomas Ojanen totesi tylysti: ”Hallitus ilmeisesti ajattelee, että hallitusohjelma on perustuslain yläpuolella ja mitä tahansa voidaan tehdä poliittisin perustein laista piittaamatta.” (HS 18.12)

Pisimmälle kritiikissään meni kuitenkin Åbo Akademin valtio-opin professori Göran Djupsund, joka tviittasi, ettei olisi uskonut joutuvansa sanomaan näin, mutta oikeusvaltion säilyminen edellyttää Juha Sipilän hallituksen lähtöä ja uusia vaaleja.

En lähde entistä opettajaani kiistämään, sen sijaan esitän toisen vähintäänkin yhtä painavan syyn Sipilän hallituksen välittömään eroon ja uusin vaaleihin:

Alma-median tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaisista 80 prosenttia kokee maan tämänhetkisen ilmapiirin ahdistavaksi. Kauppalehden haastattelema Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti Silvennoinen näkee maahanmuuton ympärillä käytävän keskustelun koventaneen suomalaisen yhteiskunnan ilmapiiriä.

Olen aivan samaa mieltä tämänkin puhujan kanssa. Menen kuitenkin vielä pidemmälle ja väitän, että hallitus on suurelta osin vastuussa, ei niinkään vihapuheesta sinänsä, mutta sen arkipäiväistymisestä ja tekemisestä melkeinpä hyväksytyksi.

Toki vihapuhetta olisi ollut olemassa ilman hallituksen toimia, mutta kun vihapuhetta alettiin suoltamaan jopa eduskunnasta käsin, se nosti perustason aivan uudelle tasolle. Perustason nousemisen myötä, myös keskustelujen sävy tummeni internetin keskustelupalstoilla ja naamakirjoissa. Nyt ollaan siinä pisteessä, että natsit ja muut muukalaisvihamieliset marssivat avoimesti Helsingin kaduilla itsenäisyyspäivänä joukossaan hallituspuolueiden edustajia. Tämä vain vajaat kolme kuukautta sen jälkeen, kuin natsi oli pahoinpidellyt ihmisen kuoliaaksi päärautatieaseman edustalla.

Paljolta olisi säästytty, jos eräässä hallituspuolueessa olisi suoritettu aikoinaan kunnollinen harjaus, pölyhuiskulla huiskuttelemisen sijasta, eivätkä muut hallituspuolueet olisi hiljaisesti hyväksyneet tätä pelleilyä. Pakolaisten ja muiden ulkomaalaisten syyttely taisi liiankin sopivasti viedä huomion hallituksen leikkauksista vähäosaisilta ja koulutuslupausten pettämisestä.

Nyt tilanne on jo eskaloitunut niin pahaksi, että näen ainoaksi vaihtoehdoksi ilmapiirin raikastamiseksi kunnollisen julkisen harjauksen, toisin sanoen hallituksen eron ja uudet vaalit!

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Ilmapiirin raikastaminen vaatii hallituksen välitöntä eroa ja uudet vaalit!

  1. You’ve made some really good points there. I checked on the
    web for more information about the issue and found most people will go
    along with your views on this website.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s