Trump + Brexit + Nobel-priset = Sveriges möjlighet att bli en stormakt inom högre utbildning

Innan Trumps omtvistade val till USAs nästa president och Brexit-lägrets vinst i Storbritannien, var för många utländska studenter universitet i USA det främsta alternativet och Storbritannien det andra alternativet. Den uppblossade främlingsfientligheten i båda länderna efter dessa val har dock fått många studenter att söka andra alternativ. I denna text kommer jag att visa att detta ger en unik möjlighet åt Sverige att bli en stormakt inom högre utbildning (universitet, högskolor och dylikt).

Amerikanska NBC-news hade interjuvat Talal Al-Johani, en gymnasieelev i Saudiarabien, som tidigare inte kunde tänka sig att gå högskolan någon annanstans än USA. Efter amerikanska väljarna valde Donald Trump till president hade Al-Johani dock fått andra tankar: ”Jag är orolig för hur jag ska behandlas och hur människor kommer att se mig som muslim från Saudi”. Och han är inget unikt fall. Enligt en undersökning, med studenter från mer än 118 länder, ansåg 60 procent att de var mindre benägna att studera i USA med Trump som president. Enkäten, som gjordes av rekryteringsföretagen för internationella studenter Intead och FPP EDU Media, gjordes dock redan i februari.

Det är även mycket pengar på spel. I fjol kom över en miljon internationella studenter till USA för högre utbildning och de pumpade in 32,8 miljarder dollar till landets ekonomi enligt Association of International Educators (NAFSA). Över hälften av studenterna kommer från Kina, Indien och Saudiarabien. Om en tiondedel av saudierna väljer att inte studera i Amerika innebär det en förlust strax under 200 miljoner dollar enligt Inteads vd Benjamin Waxman. Ett tio procentigt bortfall av indiska studenter skulle orsaka en förlust på en halv miljard dollar och ett lika stort bortfall av studenter från Kina en miljard dollars förlust av inkomster.

Även Storbritannien kan befara ett stort bortfall av internationella studenter. Enligt en undersökning av studentrekryteringskonsultföretaget Hobsons, raporterad av Independent, var en tredjedel av internationella studenter mindre benägna att komma till Storbritannien för att studera efter Brexit. Sex procent svarade att de skulle definitivt inte välja Storbritannien som studiedestination som en följd av EU-folkomröstningen. Intäkterna från internationella studenter från länder utanför EU utgjorde en fjärdedel av all inkomster för engelska institutioner inom högre utbildning, eller nästan 1,2 miljarder pund. Om en tredjedel som skulle ha valt Storbritannien före Brexit, skulle gå någon annanstans skulle det medföra en förlust på 400 miljoner pund för Storbritannien, och ett potentiellt tillskott för något annat land.

För jämförelsens skull, totalt användes cirka 64 miljarder kronor från svenska statens budget för att finansiera högskoleväsendet 2015.

Jag påstår att Sverige ligger väl till för att greppa en ansedlig del av dessa studenter. Ännu 2014 kom Sverige efter USA på andra plats i världen av 50 länder i en ny världsranking – U21 – som mäter olika länders utbildningssystem inom högre utbildning. I årets ranking hade Schweiz, Danmark och Storbritannien kört förbi. Av dessa har som ovan nämnts lockelsen av USA och Storbritannien minskat. Jämfört med det till stora delen tyskspråkiga Schweiz, skulle jag påstå att Sverige är mer lockande för studenter som kan engelska, eftersom nästan alla svenskar kan och vill prata engelska. Något som kan vara förargligt för utlänningar som försöker lära sig svenska.

Jag påstår även att, trots Sverigedemokraternas frammarsch och en skärpt flyktingpolitik, så har Sverige det bästa anseende av de ovannämnda länderna med tanke på hur utlänningar och andra icke-vita människor samt sexuella minoriteter behandlas. Mörkhyade behöver till exempel inte vara rädda för polisen, vilket till exempel i USA kan vara helt berättigat. Det exotiska Skandinavien är en den en beaktningsvärd marknadsförings fördel, även om man kanske bör nedtona de kalla vintrarna. ABBA…

Även många svenska bolag är kända världen över. IKEAs rykte kan troligen användas att locka studenter intresserade av trämöbler, men Spotify och framgångsrika spelföretag som King med Candy Crush och Mojang med Minecraft utgör en verklig lockelse med Sverige. För andra kan det att Sverige har varit, allt sedan Förenta Nationernas första miljöpolitiska konferens i Stockholm 1972, ett förgångsland angående miljöskydd (sur nederbörd, klorfri blekning, klimatfrågor) vara en lockelse. På en mer allmän nivå kan det inte heller skada att världens mest prestigefulla vetenskapspris – Nobel-priset utdelas i Sverige.

Alla möjligheter finns att locka dessa studenter som tidigare sökt sig till USA eller Storbritannien. Det kräver dock satsningar för att behålla och förbättra nivån på den högre utbildningen i Sverige, beslutsamma tag för att bibehålla Sverige som ett öppet land som välkomnar alla människor oavsett hudfärg eller sexuel läggning.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Trump + Brexit + Nobel-priset = Sveriges möjlighet att bli en stormakt inom högre utbildning

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s