Kiertotaloutta itsenäisyyspäivän kunniaksi!

Suomen 99. syntymäpäivän kunnaiksi, päätin harrastaa hieman kiertotaloutta uusimalla kuuden vuoden takaisen kirjoituksen. Lisään oheen vain kysymyksen: Olisiko parempaa tapaa juhlistaa kohta satavuotiasta Suomea nostamalla isänmaatamme eturintamaan ilmastonmuutoksen ja muiden kansainvälisten ongelmien ratkaisemisessa?

Suomi takaisin eturintamaan ilmastonmuutoksen torjunnassa
(Julkaistu alunperin Helsingin Sanomissa 27.11.2010)

Maabrändityöryhmä toteaa raportissaan, että nykymaailman ongelmat tarjoavat Suomelle ainutlaatuisen tilaisuuden nostaa kansainvälistä profiiliamme ja tehdä Suomi maailmanlaajuisesti tunnetuksi ongelmien ratkaisijana.  Työryhmä suuntaa katseensa pitkälle tulevaisuuteen – vuoteen 2030. Tuolloin Suomi muun muassa tekee kaikkialla maailmalla rauhanvälitystyötä, jossa panostetaan vesiosaamisen järjestämiseen konfliktialueilla.

Hyvä niin, mutta Suomelle avautuu loistava tilaisuus nostaa kansainvälistä profiiliaan jo ihan lähipäivinä Cancúnissa Meksikossa alkavassa YK:n ilmastokokouksessa.  Se, kulkeeko Suomi kokouksessa eturintamassa vai jarruttajien joukossa, määrää pitkälti brändityöryhmän ehdotusten uskottavuutta – onko Suomi maailmanlaajuisesti tunnettu ongelmien ratkaisijana vai aiheuttajana.

Nykyiset päätökset vaikuttavat pitkälle tulevaisuuteen. Brändityöryhmän raportissa mainitaan esimerkkinä, miten Suomi nykyään voi toimia kehitysyhteistyössä monella sellaisella alueella, jolla siirtomaahallintoa ylläpitäneiden maat eivät voi historiallisen painolastin takia toimia.  Analogisesti voidaan kysyä, voiko Suomi toimia uskottavasti veteen liittyvien konfliktien sovittelijana, jos se ei toimi määrätietoisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Ilmastonmuutos kärjistää vesikonflikteja.

Määrätietoinen ilmastopolitiikka edistäisi myös brändityöryhmän muita keskeisiä tavoitteita, kuten suomalaisten tuotteiden ja palveluiden vientiä.  Päättäväiset toimet kotimaisten kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi loisivat ilmastoystävälliselle teknologialle ja osaamiselle välttämättömät kotimarkkinat, joilta ponnistaa maailmalle. Se loisi Suomeen enemmän ja entistä merkityksellisempää työtä. Se olisi myös parasta mahdollista mainosta suomalaiselle osaamiselle, ja houkuttelisi siten myös kansainvälisiä huippuammattilaisia Suomeen.

Suomen palauttaminen takaisin eturintamaan ilmastonmuutoksen torjunnassa olisi myös mitä parhain keino suomalaisten kansallisen itsetunnon kohottamiseksi.  Siksi annankin tehtävän Suomesta Cancúniin [vaihda tilalle mikä tahansa tuleva ilmastokokous] ilmastokokoukseen matkustavalle delegaatiolle: toimikaa niin, että kokouksen loputtua tuntuu tosi hyvältä olla suomalainen.img_6467  Äkäslompolo

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “Kiertotaloutta itsenäisyyspäivän kunniaksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s