Tukholman mallilla lapset kotiin asti bussilla

Viime aikoina on käyty runsaasti keskustelua siitä, kuinka bussikuski jätti Espoosta kotiin Helsinkiin matkalla olevan 9-vuotiaan pysäkille väärän lipun vuoksi. Tämän jälkeen tyttö joutui odottelemaan tunnin kylmissään ja peloissaan kunnes ystävällinen autoilija toi hänet kotiin. Tilanteelta olisi voitu välttyä maalaisjärjen käytöllä, mutta kun se tuntuu olevan kortilla, esitän vastaisen varalle ratkaisun, joka ei edellytä tämän vähälevikkisen tuotteen käyttöä.

Ratkaisu löytyy niinkin läheltä kuin Tukholmasta. Ensi vuoden tammikuusta lähtien Tukholman läänin liikenteestä huolehtiva SL lakkauttaa vyöhyke-jaottelun kertalipuista. Kausikorteissa tätä vyöhykejaottelua ei ole nytkään.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhdellä ja samalla lipulla voi matkustaa koko Tukholman läänissä ilman huolta, että olisi ostanut vääränlaisen lipun. Toisin sanoen, että yhdellä ja samalla lipulla voi matkustaa lähes sadan kilometrin matkan lännestä itään, Ekerön kunnasta Värmdön perukoille. Etelästä pohjoiseen kulkiessa etäisyys tuplaantuu kahteen sataan kilometriin Nynäshamnin kaukaisesta niemenkärjestä pitkälle Grisslehamnin ohitse pohjoisessa. Siinä välissä voi matkustaa Södertäljestä Norrtäljeen tai Solnasta Nackaan.

img_1403

SL:n liikenteen kaukaisin piste: Ellans vändplan

Minusta kaikesta hienointa on kuitenkin se, että samalla lipulla pääsee myös Tukholman seudun Nuuksion veroiseen kansallispuistoon Tyrestaan ulkoilemaan. Siten vyöhykeuudistuksella on ihan kansanterveydellistäkin merkitystä.

img_2217

Tyresta

Kirjoittaja on asunut Tukholmassa kaksi vuotta ja matkustanut sen aikana kuukausilipulla ristiin rastiin julkisilla kulkuneuvoilla.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s