60 vuotta vätystelyä, olisiko jo aika ryhtyä ilmastotöihin?

Juuri päättynyt Marokon Marrakechissa pidetty ilmastokokous hyväksyi työsuunnitelman, miten Pariisissa viime vuonna solmittua ilmastosopimusta ryhdytään panemaan toimeen. Jo oli aikakin, onhan kulunut jo kuusikymmentä vuotta ensimmäisestä varoituksesta ilmaston lämpenemisen aiheuttamasta vaarasta.

Itse asiassa hieman enemmän, sillä heinäkuussa 1956, kanadalaissyntyinen tutkija Gilbert Plass arvioi, että maapallon pintalämpötila nousee 3,6 astetta jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kaksinkertaistuu, ja tästä aiheutuisi vakavia ongelmia tuleville sukupolville. Olen kirjoittanut tästä enemmän tässä .

Meillä on siis ollut jo kuusikymmentä ja puoli vuotta aikaa ryhtyä toimeen. Olisiko jo aikaa ryhtyä tositoimiin? Apollo-vertausta jatkaen, julistan uuden ”kilpajuoksun kuuhun” alkaneeksi. Tällä kertaa kilpailulajina on ilmastoystävällisen teknologian kehittäminen. Loppujen lopuksi kaikki olisivat voittajia tässä kisassa, mutta kilpajuoksun voittaja palkittaisiin myös ruhtinaallisesti parantuneen kilpailukyvyn muodossa.

Jos edellisen kilpailun voittaja, Trumpin johdolla ei ilmaannu lähtöviivalle, sen pahempi Yhdysvaltojen kilpailukyvylle. Charles Weiss ja William B. Bonvillian muistuttavat, että Yhdysvaltojen vauraus ja hyvinvointi perustuu sen asemaan teknologiajohtajana. Kirjassaan “Structuring an Energy Technology Revolution” he luonnostelivat Yhdysvalloille energiateknologiaohjelmaa, joka olisi suuruusluokaltaan Apollo-ohjelmaa vastaava, tämän johtajuuden säilyttämiseksi.

Perusteluna näin suurelle ohjelmalle he esittivät energiasektorin ali-investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen verrattuna aloihin, joissa muutosvauhti on sitä luokkaa mitä tarvittaisiin energiasektorillekin ilmastohaasteeseen vastaamiseksi. Esimerkiksi tietotekniikan ja biolääketieteen aloilla tutkimukseen ja tuotekehitykseen käytetään 10–20 prosenttia tuloista, kun energiasektori käyttää alle yhden prosentin. Rahoitusta tähän ohjelmaan he keräisivät mm. päästökaupasta ja energia- ja päästöintensiivisten alojen veroetuisuuksien poistoilla.

Kilpajuoksu alkaa, vätystelijöitä on turhaa enää odottaa. Jos Trump todella on niin kova liikemies ja työpaikkojen luoja, kuin minä hän esittelee itsensä, hän ja hänen hallintonsa seuraa perässä, kun he alkavat ymmärtää miten ilmastonmuutosta torjuvat toimet edistävät talouskasvua ja luo hyviä työpaikkoja.

Mainokset

2 vastausta artikkeliin “60 vuotta vätystelyä, olisiko jo aika ryhtyä ilmastotöihin?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s