Työttömät Talvivaaran ihmeen maksajina?

Donald Trumpia voi syyttää paljosta, ja nyt vielä tästä. Aloitin uuden blogin. Ensimmäisessä (ruotsinkielisessä) blogikirjoituksessa totean, että Ruotsin esimerkkiä, tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan ilmastomuutoksen ratkaisemisessa! Varoituksen sanana jatkoa ajatellen, tämä blogi saattaa jatkossa olla peräti kolmekielinen, riippuen asiasta mistä kirjoitan. Tästä kirjoituksesta voivat kielitaitoiset Suomen hallituksen edustajat aikoinaan ottaa innoitusta, jahka ovat lakanneet syytämästä rahaa Kankkulan kaivoon.

Mutta tästä Talvivaara/Terrafamen ihmeestä minun piti kirjoittaman.  Mietin vain, että onko sattumaa, että päätettyään upottaa 100 miljoonaa lisää euroa kaivokseen, jonka päätuote on suolainen vesi, hallitus päätti leikata ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa sadalla päivällä. Tavoiteltu 200 miljoonan euron vuotuinen säästö tuleekin tarpeen, kun nykyisellä ”sijoituksella” Kankkulan kaivoon ollaan päästy kunnallisvaalien yli. Jos ei muuta, niin Talvivaaran ihmeestä tulee kaikkien aikojen kallein kunnallisvaalikampanja. Työttömistä sinänsä ei taida olla todellista huolta Arkadian mäellä, sillä työttömyysturvan leikkauksesta päätettäessä peräti 52 kansanedustajaa ei vaivautunut paikalle.

Viimeisimmän rahan upotuksen jälkeen Talvivaara jälkeläisineen on syönyt veronmaksajien rahaa yli 750 miljoonaa euroa.  Tämä taitaa olla se todellinen syy lisärahan upotukseen kaivokseen. Halu olla myöntämättä se, että nämä rahat on hukattu. Muistatteko, kuinka kaivoksen toimintaa jatkettiin perusteluna, että sulkeminen olisi maksanut 300 miljoonaa euroa? No nyt on kulunut aika lailla enemmän, eikä loppua ole näkösällä purkuputkessa. Entisenä yrittäjänä Sipilän tulisi kuitenkin tietää, ettei investointeja pidä arvioida sen perusteella kuinka paljon on jo sijoitettu, vaan sen perusteella kuinka paljon vielä pitäisi sijoittaa, ja paljonko on joskus tulossa voittoa, jos koskaan.

Virheen myöntäminen olisi helpompaa, ellei matkan varrella olisi tullut lukuisia ehdotuksia siitä kuinka tilanne voitaisiin ratkaista, joita kaikki jätettiin huomioimatta. Käännänpä tässä vielä veistä haavassa, liittämällä alle oman ehdotukseni puolentoista vuoden takaa.

Talvivaaran ongelmien siirtämisestä ongelmien ratkaisuun

Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssipesän vastine purkuputkesta tehtyihin muistutuksiin osoittaa yksioikoisuudessaan ettei purkuputkelle ole vaivauduttu etsimään vaihtoehtoja. Talvivaaralta tämän ymmärtää: sillä on selvästikin jälleen pyrkimyksenä ostaa lisää aikaa. Konkurssipesän kannalta tämä on ennen kaikkea keino saada pesä mahdollisimman vähin kustannuksin myyntikelpoiseksi. Jos vaihtoehdoista olisi tosissaan otettu selkoa, hakija olisi kuulemistilaisuudessa voinut esittää aitoa vertailua eri vaihtoehtojen välillä -kustannuksineen, hyötyineen ja haittoineen. Markkinoilta ei tietenkään ole suoraan saatavissa vaihtoehtoisia puhdistustekniikoita; se ei kuitenkaan tarkoita, ettei vaihtoehtoja ole olemassa, kuten nyt halutaan uskotella Nuasjärven ranta-asukkaille ja elinkeinonharjoittajille.

Oletetaan kuitenkin laskuharjoituksen vuoksi, että purkuputki on tarpeellinen ostajan löytämiseksi kaivokselle. Pelkkä rakentamisluvan saaminen ei kenties riitä, vaan ostaja odottelee mieluusti, että purkuputki ensin rakennetaan veronmaksajien varoin. Oletetaan edelleen, etteivät valitukset viivästytä luvan saamista ja töiden aloittamista kohtuuttomasti, eikä rakentamisvaiheessa tapahtuisi suurempia yllätyksiä, jolloin putki voisi olla valmis tulevana syksynä, ja ostaja ilmaantuisi vuodenvaihteeseen mennessä. Uuden omistajan ensisijaisena tavoitteena ei tule olemaan puhdistuslaitoksen rakentaminen, vaan tuotannon kannattavuuden palauttaminen. Oletetaan kuitenkin, etteivät viranomaiset anna uudelle omistajalle kovin pitkää aikaa puhdistustoiminnan aloittamiseksi. Uusi omistaja käynnistäisi puhdistuslaitoksen hankinnan jo seuraavaan kesään mennessä, ja tarjouskilpailun myötä saataisiin puhdistuslaitoksen rakentaminen käyntiin vuoden loppuun mennessä. Pari vuotta myöhemmin puhdistuslaitos voisikin jo olla toiminnassa. Puhdistuskapasiteetin ei tarvitse olla kummoinen, sillä suurin osa ylimääräisistä vesistä johdettaisiin edelleen purkuputkea pitkin, kuten silloin olisi jo tehty kolmen vuoden ajan, jonka myötä se on muuttunut ”vallitsevaksi olotilaksi”. Ken haluaa, laskekoon miten paljon sulfaattia ja raskasmetallia on sinä aikana ehditty purkaa Nuakseen.

Olisiko tälle ”toivekkaalle” skenaariolle vaihtoehtoa? Kyllä! Valtiovallan pitäisi puhaltaa peli poikki ja todeta, ettei konkurssipesällä ole edellytyksiä eikä mandaattia hoitaa tilannetta kuntoon.Valtion pitäisi ottaa Talvivaaran kaivos hallintaansa ja alkaa välittömästi selvittämään puhdistuslaitoksen rakentamista. Tällöin sen kapasiteetti voitaisiin mitoittaa ympäristön sietokyvyn edellyttämälle tasolle ilman kaupallisen toimijan taiteilua viranomaisen vaatimusten ja mahdollisimman pienten kustannusten välillä. Talvivaarasta olisi muodostettavissa laaja puhdistusteknologian laboratorio yhteistyössä suomalaisten yliopistojen kanssa. Mallia voisi ottaa Hammarby Sjöstadsverketistä Tukholmassa, jossa Ruotsalainen ympäristöinstituutti IVL ja Kuninkaallinen teknillinen korkeakoulu ovat yhdessä perustaneet jätevesien tutkimuslaitoksen kaupungin jätevedenpuhdistamon yhteyteen. Tällä tavoin olisi todennäköisesti mahdollista saada toimiva vedenpuhdistus Talvivaaran vesille aikaiseksi huomattavasti lyhyemmässä aikataulussa kuin katselmuspapereissa esitetyssä kahdessa vuodessa. Se on loppujen lopuksi arvio joka on heitetty ilmaan perustelemaan purkuputkea ainoaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi. Samalla luotaisiin ainutlaatuinen jätevesilaboratorio edistämään suomalaista Green Mining teknologiaosaamista.

Jan Kunnas, Ympäristöhistorian tohtori, Ekerö, Ruotsi
Kalle Kunnas, Nuasjärven ranta-asukas

PS. (Lisäys 18.11.2016)

”Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää aivan liian aikaisena puhua uraanin rikastamisesta Terrafamen kaivoksella Sotkamossa.” Päinvastoin, uraanista olisi pitänyt puhua jo Talvivaaran perustamisvaiheessa. Nythän meillä on jo uraanikaivos. Vaikka sellaista olisinkin vastustanut, on uraanin talteenotto tässä vaiheessa mitä järkevintä puuha.

Mainokset

7 vastausta artikkeliin “Työttömät Talvivaaran ihmeen maksajina?

 1. Mainiossa, joskin tiivistämistä kaipaavassa, dokumentissa Nälkämaan Sampo dokumentissa ynnätään, että pelkästään Talvivaaran jälkeiseen aikaan on uponnut jo miljardia euroa veronmaksajien rahaa. Kaiken kaikkiaan Talvivaaran ja Terrafameen on yponnut jo kolmatta miljardia euroa sijoittajien ja veronmaksajien rahaa: http://areena.yle.fi/1-3121890

  Tykkää

 2. Kyllä Suomestakin tietoa ja osaamista löytyy ei sitä Ruotsista asti tarvitse lähteä hakemaan, sitä ovat myös monet alan asiantutijat Talvivaara/Terrafamelle tarjonneet,eivät ole olleet kiinnostuneita, koska pitävät kaikkia tarjottuja vaihtoehtoja liian kalliina.Mikään kun ei saa maksaa mitään! Halvempaa !? läträtä nykytyylillä kalkkivellillä!

  Tykkää

 3. Raija, olet aivan oikeassa, kyllä sitä osaamista löytyisi Suomesta, jos sitä vain haluttaisiin käyttää. Jos hallitus olisi kuunellut kaikkia niitä neuvoja, mitä itse kukin on viime vuosina yrittänyt antaa Talvivaara/Terrafamen tilanteen hoitamiseksi, tilanne olisi jo hallinnassa ja vähemmän rahaakin olisi uponnut, eikä Nuasjärveä suolattaisi purkuputkella. Mutta ensin hallituksen kepu etunenässä olisi pitänyt myöntää tehdyt virheet. Mielummin sitten jatkoivat rahan upottamista kaivoon.

  Tykkää

 4. ”Mutta ensin hallituksen kepu etunenässä olisi pitänyt myöntää tehdyt virheet”
  Sitähän ei koskaan tule tapahtumaan, kepu ja varsinkaan kepulainen pääministeri eivät sitä tule koskaan myöntämään että he olisivat tehneet jotakin väärin! Politiikka-lehden erinomainen artikkeli hahmottaa juuri sitä asiaa miksi hän ei tule sitä tekemään.
  http://www.politiikasta.fi/paaministerin-uskonnollinen-johtajakäsitys

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s